学术讲座公告---Unexpected structures in the slow wind near the heliospheric current sheet

• 发布时间:[2019-01-02] 来源:[学院] 点击量:[541]

报告时间:2019年01月04日上午9:00-11:00
报告地点:电子信息学院303会议室
报告题目:Unexpected structures in the slow wind near the heliospheric current sheet

报告人:刘勇(中科院国家空间科学中心,研究员,博士生导师,中国科学院“百人计划”学者)

报告主题简介:
We report a few unexpected structures in slow solar wind near the heliospheric current sheet. One is the coincidence of heliospheric current sheet and stream interface, another is a very low density region in the compressed slow wind in front of the stream interface. The first unexpected structure is likely to be related with pseudo streamer. For the very low density region, a detailed analysis reveals that it has fast-wind like compositions and charge states. The origin of such unexpected structure are conceived relating to the S-Web model for the slow wind origin.

报告人简介:
刘勇,中科院国家空间科学中心研究员,博士生导师。中国科学院“百人计划”学者。2006年毕业于美国新罕布什尔大学,获博士学位,主要从事空间物理方面的研究工作。参加过美国宇航局“日地联系观测台”卫星计划,具体负责卫星粒子载荷的数据处理,对于科学卫星的数据处理有丰富的经验。主持“磁层-电离层-热层耦合小卫星星座计划”(MIT)背景型号项目,连续获得自然科学基金项目支持,参与863军口项目,参与中国科学院先导专项国际合作团队。

欢迎感兴趣的老师和同学们积极参与!